Gyömbéres édesburgonya köret
A magyar konyhában előszeretettel használjuk a burgonyát köretként, salátákhoz, illetve főételekhez egyaránt. Sokféleképpen ízesítjük, sütjük vagy főzzük, de lényegében mindig hasonló burgonyát használunk. Az édesburgonya ritkán kerül az asztalra, néhány nagyobb hipermarkettől eltekintve nehéz is beszerezni. Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, főleg olyan ételekhez, amihez egy kis édeskés ízt is el tud képzelni.
Az egyik legegyszerűbb elkészítése a chips, amikor semmi más dolgunk nincs, csak karikára vágjuk a meghámozott édesburgonyát, és bő olajban ropogósra sütjük. A hagyományos burgonyából készült burgonyakarikához, ezt is ízesíthetjük egy kis sóval, az édeskés íz nem fogja zavarni az sós összhatást. Az édesburgonyából készült chips lényegében bármely olyan ételhez adható köretnek, ahol hagyományos burgonyából készült sült burgonyát adnák, de a sült libamájjal igazán kellemes ízhatást érhetünk el. A kacsa- vagy libamáj krémes állagát jó egészíti ki az ropogós édesburgonya. Ha egy kis lila hagymát, vagy valamilyen növényi csírát adunk hozzá, akkor gyorsan készíthetünk belőle kis ínyencfalatokat.
Lehet egy kicsit bátrabban is ízesíteni az édesburgonyát, hogy különleges köretet kapjunk sültekhez. A sült libamellet illetve libacombot sokan fogyasztják sós körettel, azonban gyakran kerül mellé édes narancsmártás is. Ha édesburgonyából készítjük el hozzá a sültburgonyát, akkor elegendő egy kevés, apró kockára vágott gyömbért, kakukkfüvet vagy rozmaringot hozzáadni, sóval, borssal megszórni, és 3-5 evőkanál libazsírral meglocsolni. 200 fokos sütőben hamar puhára süthető a hasábokra vágott édesburgonya. Aki szeret kísérletezni, az tovább ízesítheti a köretet szójaszósszal.