Ínyencfalatok egy kis odafigyeléssel

Ínyencfalatok rosé kacsamellből miso szósszal
Az ínyencfalatok blogban mindazoknak szeretnénk ötleteket, recepteket adni, akik keresik a hazai és a nemzetközi konyhák finomságait. Általában sokat foglalkozunk az étkezéssel, sorra tesszük fel a kérdéseket, hogy mit együnk vacsorára, egészséges-e, amit főzünk, ízlik-e majd a vendégeknek vagy kipróbáljunk valami új fogást. Akár naponta találunk valamilyen új irányzatot, trendi ételt, amiket sorra próbálunk beilleszteni a napi étkezésbe. Emellett sok ember, sokféle alapanyagot, fűszert kizár, amiket valamilyen oknál fogva nem akar megkóstolni. Befolyásolhatja választásunkat, ízlésünk régi rossz tapasztalat, vagy otthonról hozott beidegződés. Néha úgy döntünk, hogy lemondunk kedvenc ízeinkről, aminek különféle okai lehetnek, ide értve a fogyókúrát illetve az egészségi okok miatti diétát is. Nem egyszerű folyamatos kontroll alatt tartani egy olyan fontos elemét az életünknek, ami nem egyszerűen a táplálkozásról szól, hanem gyakran társas összejövetelekhez, családi eseményekhez, ünnepekhez kapcsolódik.
Egyetlen célt szeretnénk magunk elé tűzni: segítsünk megtalálni a lehető legtöbb embernek azokat az ízeket, alapanyagokat, főzési-, sütési technológiákat, amelyek élvezetessé teszik számára az evést. Bizonyára sokan szeretik az otthoni ízeket, vannak, akik folyamatos újdonságokat keresnek, valaki érdeklődik a nemzetközi konyha iránt, mások egy jó magyaros gulyásra vágynak. Azt gondolom, hogy egy közösnek lenni kell ezekben az emberekben, foglalkoznak azzal, hogy mit esznek, és élvezni szeretnék azt.
Szeretnénk feloldani azt az ellentétet, hogy a finom és különleges étel szükségszerűen bonyolult is. Sokan találkozhattunk – a napjainkban oly divatos – főzős műsorokkal, receptekkel, amelyek kapcsán csak méginkább elbizonytalanodtuk, sőt, akár kétségbe vontuk az összes “szakácstudományunkat”. Rengeteg olyan alapanyag, hozzávaló került be a mindennapi életünkbe, amelynek a beszerzése komoly fejtörést okoz.
Ötleteket kívánunk adni, hogyan tudnak egy régi receptet felfrissíteni, egy új fűszert vagy alapanyagot beilleszteni a hétvégi menübe. Segíteni, hogyan készíthetnek egyszerű, gyors mégis ízletes, az éttermi választéktól egy kicsit eltérő olasz fogásokat. A nemzeti konyhák sok ember számára ijesztőek lehetnek, bátortalanul rendelünk egy kínai étteremben, a thai, japán vagy a koreai konyhából pedig sokszor csak egy-egy divatos fogást ismerünk.
Az ételek italok megismerése, megszeretése egy hosszú tanulási folyamat, amelyet folyamatosan bővítünk életünk során. Mindenki más alapról indul. 25-30 éve Magyarországon a kakukkfű vagy a rozmaring nem volt gyakori, hozzájutni is nehéz volt, pedig a legtöbb falusi háznál volt egy rozmaringbokor, a kakukkfűvel pedig egy rövid kirándulás alatt is találkozhattunk. Ma már könnyű a zöldfűszereket beszerezni, de legtöbbször „csak” olasz ételekhez használjuk. Egy másik hosszú időre elfeledett alapanyag a gyömbér. Talán kevesen tudják, hogy a gyömbért korábban használták a magyar konyhában, mint a paprikát.

Ínyencfalatok olasz szalámival és bazsalikomos pesto-val
Aki egy kicsit több bátorságot érez magában, azok mára talán már rendszeresen használnak szójaszószt, valószínűleg valamilyen távol-keleti ételbe. Próbálta már tükörtojással, vagy esetleg egy kis rántott hússal? Valószínűleg nem kell azonnal a mélyvízben kezdeni. Ha pedig már ismerjük, akkor kipróbálhatjuk ezeket az ízeket valamely hagyományos receptünkben is.
Egy gyors vacsora elkészítésekor sokszor nem marad időnk arra, hogy kellő figyelmet fordítsunk a tálalásra, az evőeszközökre, a kiegészítőkre. Ha próbált már otthon elkészíteni egy ízletes ebédet, amit előzőleg egy étteremben kóstolt, és azt gondolja, hogy minden sikerült, csak az íze egy kicsit más volt, akkor nem biztos, hogy az ételben, vagy annak elkészítésében lehetett a hiba. Egyszerűen más íz-élményben lehet részünk, ha figyelünk a tálalásra, az evőeszközre.
A végére még egy gondolat: hogyan párosítsuk az ételeket, hogyan állítsuk össze az adagokat, mivel lehet egy kicsit feldobni, egészségesebbé tenni a fogásainkat. És itt van még az örökös kérdés: mit igyunk hozzá?
Hiszünk benne, hogy praktikus és a gyakorlatban használható tanácsokkal, ötletekkel bárki számára elérhetővé válnak a hétköznapitól eltérő ízek, ételek, ezekkel is színesebbé és érdekesebbé téve a mindennapokat.