Fűszeres indiai leves sárga lencséből
Az indiai lencseleves nem csak fűszerezésében tér el a nálunk megszokottól, hanem a hozzávaló lencsében is. Az indiai lencseleveshez hántolt (felezett) sárga lencsét használjunk, mert ebből fő ki annyi keményítő, ami további hozzávalók nélkül is garantálja a leves megfelelő sűrűségét. A leves önmagában is fogyasztható, de igazából naan (lapos indiai) kenyérrel szokás enni. Aki a kenyeret túl laktatónak találná a leves mellé az a roppanós papadum-ot (a képen is ez látható) is megkóstolatja hozzá. Sok indiai ételhez, így a lencseleveshez is jól illik a koriander zöld, illetve az apróra vágott gyömbér.
Ennek a levesnek is hasonlóan a gulyáshoz az a titka, hogy a hozzávalókat sütjük és nem főzzük, illetve hasonlóan más indiai ételekhez a fűszereket meg kell pirítanunk. A lencse kellemes krémes állagát viszont csak úgy érhetjük el, ha azt puhára főzzük. A receptben 3-4 főre találhatók meg a hozzávalók, és kb. 25-30 perc alatt készül el.
Hozzávalókból néhányat hiába keresünk a magyar boltokban, nem fogjuk megtalálni. Sajnos az ízét nagyban befolyásolják ezek a fűszerek, amit helyettesíteni sem tudunk. Próbáljuk meg beszerezni indiai boltban!
|
|
A levest könnyű összeállítani, csak a hozzávalók sorrendjére kell figyelnünk. Először a lencsét kezdjük el főzni vízben és adjuk hozzá egy csipet kurkuma port. Ha puhára főtt, akkor egy részét törjük össze villával (esetleg botmixert is használhatunk, és a teljes krémes állag helyett hagyjuk meg egy részét a lencsének darabosan).
Egy másik edényben kezdjük el a többi hozzávaló sütését (érdemes olyan edényt választani, amibe majd a lencse is belefér a végén):
- Forrósítsuk fel az olajat és adjuk hozzá a mustármagot, amit pirítsunk addig míg ki nem pattog. Amikor elkezd pattogni a mustármag, akkor szórjuk bele a római köményt. Legyünk óvatosak, hogy az olaj vagy a fűszerek meg ne égjenek!
- Az apróra vágott vöröshagymát süssük aranybarnára, és adjuk hozzá a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát. Rövid ideig süssük, hogy a gyömbér és a fokhagyma harsány íze ne maradjon meg.
- Tegyük bele a curry leveleket, az apróra vágott zöld chilit és az szárított piros chilit egészben. A többi fűszert is hozzáadhatjuk: kurkuma, piros chili por és az őrölt ördöggyökér, amit jól összekeverünk.
- A meghámozott és apróra vágott paradicsomot süssük a hagymás fűszeres alapon addig, míg pépes nem lesz, és a leve el nem tűnik.
- Végül keverjük bele a lencsét, ízesítsük sóval, egy kevés garam masala fűszerkeverékkel. Tegyük bele a görögszénát és a citromlevet (ezt ki is hagyhatjuk ha nem szeretnénk savanykásan a levest). Öntsük fel annyi vízzel, hogy egy sűrű krémleves állagot kapjunk, majd forraljuk össze a lencselevest.
- Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott koriander zöldjével, és naan kenyérrel vagy papadum-mal (roppanós tészta, amelyet félkészen meg is vásárolhatunk és forró olajban kell kisütni) tálalhatjuk.